suvilahti44

Lasten ja nuorten rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet pakollisiksi

Eilen saimme lukea erittäin valitettavasta tuhkarokkotapauksesta Pohjanmaan Luodossa. Erityisen valitettavaa tässä tapauksessa on se, että se olisi ollut täysin estettävissä. Tuhkarokkoon on olemassa tehokas rokote.

“Luodossa rokotekattavuus on laskenut hälyttävän alas, vain 75 prosenttiin. Tämä ei yksinkertaisesti riitä. Rokotteissa ei ole kyse vain yksilön omasta valinnasta, sillä rokotekattavuuden lasku on riski meille jokaiselle. Rokottamaton lapsi on turvallisuusriski myös rokotetuille ikätovereilleen”, kertoo Keskustanuorten puheenjohtaja Suvi Mäkeläinen.

Keskustanuoret linjaa eduskuntavaaliohjelmassaan, että lasten ja nuorten rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet on säädettävä pakollisiksi. Rokotteissa kun ei ole kysy vain ihmisen omasta turvallisuudesta, vaan laumaimmuniteetista. Terveydenhuollon ammattilainen voisi myöntää pakkoon poikkeuksen, mikäli rokotteen ottamisesta aiheutuu henkilökohtaisia riskejä. Rokotekattavuus koko Suomessa on tyydyttävällä tasolla 95 prosentissa, mutta joillain alueilla rokotekriittisyyden vahvistuminen on laskenut rokotekattavuuden huolestuttavan alas.

“Rokotekriittisyyteen on nyt suhtauduttava asian vaatimalla vakavuudella. Luotetaan lääketieteeseen, pidetään lapsemme turvassa. On aika säätää rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet pakollisiksi,” vaatii Keskustanuorten Mäkeläinen.